۱۴ آذر ۱۳۸۵، ۱۵:۳۷

پیشگیری نقش مهمی در جلوگیری از وقوع معلولیت ها دارد ؛

بروز 60 درصد معلولیت ها به دلیل مشکلات ژنتیکی است

بر اساس مطالعات و تحقیقات انجام شده علت اصلی بیش از 60 درصد معلولیت ها مشکلات ژنتیکی است بنابراین واضح است که پیشگیری ، نقش مهم و موثری در جلوگیری و کاهش معلولیت ها دارد به همین علت در تمامی کشورها تمرکز اصلی بر روی ارائه طرح ها و برنامه های پیشگیرانه است.

به گزارش خبرگزاری مهر ؛ امروزه در تمامی کشورها محققین در حال کشف مواردی هستند که باعث تشخیص زودهنگام معلولیت می شود و در این بخش  برای اجرای برنامه های پیشگیرانه اعتبارات زیادی هزینه می کنند بنابراین خوب است که در کشورما نیز برنامه و سیاست اصلی به سمت انجام  اقدامات پیشگرانه وارائه برنامه  و طرحها در این زمینه باشد.

پیشگیری رکن اصلی جلوگیری از معلولیت ها است به همین دلیل نیز سازمان بهداشت جهانی سالانه 80 درصد اعتباراتش را به پیشگیری از معلولیت ها و 20 درصد باقی مانده را نیز به ارائه خدمات توانبخشی اختصاص می دهد و با این اقدام کشورهای دیگر را ترقیب و تشویق به پیشگیری از معلولیتها و ارائه طرحها وبرنامه های ویژه در این زمینه کرده است .

این در حالی است که به گفته معاون امورپیشگیری سازمان بهزیستی ، به دلیل کمبود اعتبارات و زیاد بودن برنامه ها و حجم وظایف بهزیستی هر ساله فقط  5 درصد اعتبارات سازمان به فعالیت و طرحهای پیشگیرانه اختصاص پیدا می کند در صورتیکه برای انجام این اقدامات به اعتبارات بسیار بیشتری در این بخش نیازمند هستیم.

دکتر محمد تقی جغتایی ، رئیس دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی در خصوص تاثیرات پیشگیری در جلوگیری از معلولیتها می گوید : براساس آخرین تحقیقات انجام شده ، بیش از 60 درصد معلولیتها بدلیل مشکلات ژنتیکی قبل از تولد ایجاد می شود بنابراین در صورتیکه برنامه های مناسبی در جهت پیشگیری ارائه شود می توانیم با تولد انسانهای سالم جامعه ای سالم نیز داشته باشیم.

وی  با اشاره به اینکه پیشگیری از معلولیت ها در توسعه اقتصادی جوامع نیز موثر است ،  می گوید : هزینه ای که برای فرد معلول در جامعه می شود چندین برابر بیشتر از هزینه ای است که صرف فرد سالم می شود به همین دلیل چنانچه کشورها در زمینه پیشگیری از معلولتها هزینه کنند این امر در کاهش هزینه های آینده جوامع تاثیر بسیار زیادی خواهد داشت .

رئیس دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی می افزاید: به تازگی در کشورهای پیشرفته برنامه های متعددی مانند اسکیرین کردن و تشخیصهای قبل از تولد برای پیشگیری از معلولیتها انجام می شود و همچنین در زمینه اوتیسم نیز کشف کرده اند که برخلاف تصور گذشته این بیماری جنبه روانشناختی ندارد بلکه بدلیل مشکلات بیو لوژیکی بوجود آمده است .

جغتایی با اشاره به اینکه تا هنگامی که معلولیت ایجاد نشده می توان با اجرای برنامه های مشاوره ای از وقوع آن پیشگیری کرد ، اظهار می کند: با اقدام به موقع و تشخیص زود هنگام می توان باعث جلوگیری از وقوع معلولیت در فرد شد بنابراین باید اعتبارات و سیاستها به سمت پیشگیری از معلولیت ها جهت داده شوند .

وی می گوید: با توجه به اینکه اقدامات توانبخشی درمعرض دید افراد قرار نمی گیرد به همین دلیل کمتر مورد توجه سیاستمردان قرارگرفته است بنابراین باید دراین بخش بیشتر فعالیت شود در این صورت اثرات این امر در آینده ای نه چندان دور برای همه مردم مشخص خواهد شد . 

همچنین ؛ مدیرکل دفتر پیشگیری از معلولیت های سازمان بهزیستی  نیز به اهمیت پیشگیری در بروز معلولیت ها اشاره کرده و می گوید: تاکید معاونت پیشگیری در سال جاری  بیشتر بر روی مشاوره ژنتیک ، ارتقاء سطح کیفی و آگاه سازی مردم است و همچنین برگزاری کارگاه بازآموزی مشاورین ژنتیک ، گسترش مراکز مشاوره و... از دیگر برنامه هایی است که قرار است در سطح کشور اجرا شود .

زهرا نوع پرست در خصوص طرح ها و برنامه های پیشگیرانه سازمان بهزیستی می افزاید : طرح تنبلی چشم در بین کودکان 4 تا 6 سال، ناشنوایی سنجی نوزادان ، پیشگیری از معلولیت های ناشی از مین ، مشاوره ژنتیک و... از جمله طرح هایی است که توسط بهزیسیتی برای پیشگیری از معلولیت ها انجام می شود .

وی تاکید می کند: با توجه به این که نیمی از عقب ماندگی‌های شدید ریشه ژنتیکی دارد، گسترش مراکز مشاوره ژنتیک در بخش غیر دولتی به خصوص در استان‌های محروم از اولویت های سازمان بهزیستی است همچنین طرح پیشگیری از اختلالات ژنتیک در 124 مرکز مشاوره پزشکی ژنتیک شامل 52 مرکز دولتی و 72 مرکز غیردولتی در حال اجراست .

نوع پرست به طرح آگاه سازی پیشگیری از معلولیت‌ ها و آسیب های اجتماعی برای افراد بی ‌سواد و کم‌ سواد اشاره کرده و می گوید: این طرح از سال 75 آغاز شده است که در سال گذشته بیش از 200 هزار نفر با همکاری نهضت سواد آموزی در روستاها آموزش‌های را در این زمینه دیدند.

در هر حال آنچه گفته شد نشان دهنده نقش موثراقدامات پیشگیرانه و انجام آزمایشات ژنتیک در بروز معلولیت ها است به همین علت باید با صرف هزینه در این بخش از وقع معلولیت در جوامع جلوگیری کرد والبته نقش فرهنگ سازی در استفاده از مشاوره های ژنتیک و قبل ازازدواج را نیز نباید در این میان نادیده گرفت.

همچنین با توجه به نقش و اهمیت پیشگیری در بروز معلولیتها باید مسئولان بودجه و اعتبار بیشتری به این بخش در سازمان بهزیستی اختصاص دهند و همچنین اقدامی در جهت کاهش هزینه  مشاوره ژنتیک و استفاده برای عموم مردم انجام دهند.

کد خبر 416869

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha